In de pers

In de pers

PERSBERICHT

GENT, 20 JUNI 2017 – Gent zet al enkele jaren sterk in op de promotie van lopen onder de noemer #lopeningent (lees: hashtag lopen in Gent). Op zaterdag 28 oktober 2017 krijgt het lopen in Gent een nieuwe impuls met de organisatie van een eigen marathon. Elke stad die zichzelf een sportief imago geeft moet toch zijn eigen marathon hebben, dus ook de stad Gent. Gent heeft voor toeristen al een sterke aantrekkingskracht, maar door het aanbieden van een jaarlijkse marathon zullen nog meer sportievelingen de weg naar Gent vinden.

Bezieler en gezicht van dit ambitieuze project is Marathonman Stefaan Engels. Engels moedigt iedereen aan om zijn grenzen te verleggen: “Of het nu gaat om je eerste marathon of je 365ste. Lopen maakt je als mens zoveel sterker. Want als je het jezelf eens moeilijk maakt, dan wordt al de rest gemakkelijk.”
Als Sportambassadeur heeft Engels het doel de sportbeoefening in Gent te bevorderen en de sportieve uitstraling van Gent te benadrukken. Hij ontwikkelde in totaal drie ambitieuze projecten voor het komende jaar: een nieuwe editie van het succesvolle Run2gether(e), een gloednieuw concept genaamd de Culinaire Run, en de Marathon van Gent.
Engels: “Met het tripel project wil ik de bewoners van Gent sportieve doelen aanbieden de komende jaren. Sportieve evenementen zijn ook een middel om Gent meer op de kaart te zetten.”

SPORTAMBASSADEUR
Sinds 2011 is Stefaan Engels Sportambassadeur van de stad Gent. Als sportieve Gentenaar werd hij benoemd vanwege zijn wereldwijde naamsbekendheid als Marathonman. Hij wil Gentenaren en sport samenbrengen. Hij is creatief en inspirerend.
Engels ziet het zo: “Als ik het kan, dan kan iedereen het. Als je steunt op de begeleiding van een goed team, zoals ik altijd gedaan heb, dan kan je op een verantwoorde manier je sportieve doel bereiken.”

JAPAN-BELGIË
De 73-jarige marathonloper Akinori Kusuda zal met een delegatie Japanners aan de startlijn van de marathon staan. Akinori was recordhouder met 52 opeenvolgende marathons tot Stefaan Engels het verbrak in 2010. Engels is al jaren bevriend met Akinori en liep samen met hem in Tokyo zijn 1001e marathon. Japanners staan bekend om hun discipline en het land heeft Engels altijd al gefascineerd. Met de aanwezigheid van Akinori wordt de samenhorigheid tussen Japan en België nogmaals sportief bevestigd.

PARCOURS
De Marathon van Gent zal bewust niet door het centrum van Gent lopen. De route wordt uitgestippeld bijna overwegend in de natuur, via Mariakerke, Evergem, Belsele, enz. Het parcours zet prachtige natuurgebieden in de kijker zoals het sport- en recreatiepark De Blaarmeersen, De Drie Leien en de Assels, de Vinderhoutse Bossen, en het Landschapspark Groene Velden. De focus ligt volledig op de beleving, de natuur en het familiegebeuren. Want naast de marathonafstand zijn er ook kortere parcours van 5 km, 10 km, en 21 km. Er is ook aan de kinderen gedacht met een kidsrun.
Tenslotte, jong geleerd is oud gedaan.

HOGE KWALITEIT
Engels streeft samen met de Stad Gent naar een hoge kwaliteit van deze eerste editie van de Marathon. Engels weet uit ervaring wat een loper verwacht van een loopevenement en zal de lat hoog leggen om organisatorisch alles vlot te laten verlopen. Voor deze eerste editie worden er enkele duizenden deelnemers verwacht. Voor elk van hen moet de Marathon van Gent een onvergetelijke dag worden op sportief en recreatief vlak.

SPONSOR
De Marathon van Gent wordt mogelijk gemaakt door tal van privé sponsors en subsidies van de Stad Gent. Zonder externe financiële steun zou een project van dergelijke omvang niet mogelijk zijn. Wij denken hierbij in het bijzonder aan onze hoofdsponsor Pauwels Consulting. Pauwels Consulting is een Belgisch consultancy kantoor dat bedrijven in België en het buitenland helpt met consulting, project management en werving en selectie.
De Marathon van Gent gaat ook voluit voor het goede doel. Via de Marathon van Gent worden tal van organisaties in de kijker gezet. Engels: “Deelnemers lopen voor zichzelf en hun persoonlijk doel, maar kunnen ook een extra bijdrage leveren voor één van onze goede doelen.”

CHECK-UP
Aan een marathon begin je niet onbezonnen. Het vergt een aantal maanden training en je lichaam moet fit zijn. Deelnemers die zich vooraf willen laten testen door een medisch team kunnen terecht in het Ctrl-Health center in Merelbeke. Na het doorlopen van een aantal tests ontvangen zij adviezen voor hun deelname aan de Marathon. Stefaan Engels kan je ook persoonlijk coachen en je helpen je einddoel te bereiken.

LET’S RUN TOGETHER 2.0
De vervolgeditie van het succesvolle Run2gether(e) zal heel toepasselijk Let’s Run Together 2.0 heten. Het initiatief heeft opnieuw hetzelfde doel voor ogen: zo veel mogelijk mensen aansporen om samen te sporten en te bewegen in de winter. De herfst en winter zijn een ideale periode om de basisconditie vast te leggen voor de rest van het jaar. Zo werk je aan een betere immuniteit en word je minder snel ziek. Engels probeert daarbij verschillende doelgroepen te betrekken in Vlaanderen:
recreatieve lopers, bedrijven, sportdiensten, loopclubs en scholen.

Het startschot van Let’s Run Together 2.0 wordt gegeven op zondag 29 oktober 2017 en duurt 132 dagen (tot 10 maart 2018). De opbrengst van deze actie zal ook deze keer naar het goede doel To walk Again gaan. Meer info: www.run2gethere.be

CULINAIRE RUN
Op zondag 10 maart 2018 wordt er in Gent iets totaal nieuws georganiseerd. De Culinaire Run!!! Dit is een ludieke loop waar genieten, sporten en bewust eten hand in hand gaan. Het idee erachter is dat een gezonde en actieve levensstijl niet moet inboeten aan smaak of eetplezier. En zodus worden de deelnemers al proevend voorgelicht over welke keuzes ze thuis of op restaurant kunnen maken om beweging en voeding te combineren met culinair genieten.

Het parcours loopt buiten de Gentse binnenstad en vestigt de aandacht op de groene zones van de stad. De vertrek- en aankomstplek is de Topsporthal aan de Blaarmeersen. De route loopt langs de Watersportbaan en de groene long rond Drongen met de Drieleienroute. Deelnemers aan de Culinaire Run lopen 10 kilometer en krijgen een verrassend tiengangenmenu geserveerd. Hiervoor zal Engels samen werken met een sportdiëtist en verschillende Gentse chef-koks.